Akciğer Grafisi:

Başta akciğerlerolmak üzere kalp ve büyük damarlar, göğüs kafesimizi oluşturan kemik yapı ve yumuşak dokunun hastalıklarının teşhisinde kullanılan en basit ve en eski görüntüleme yöntemidir. Göğüs Hastalıkları alanında hala önemini korumaktadır. Göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı gibi solunum şikayetleri ile başvuran hastalarda tanısal önemi vardır.

 

Akciğerin Bilgisayarlı Tomografisi:

Bilgisayarlı tomografi akciğerin milimetrik kesitler halinde ayrıntılı olarak incelenmesine olanak sağlayan daha yeni bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemde akciğerlerin yanısıra, kalp, göğüs içerisindeki ana damarlar, akciğer zarları, kaburgalar ve diğer kemik yapılar, mediasten denilen iki akciğer arasında yer alan lenf bezleri ve daha birçok anatomik yapı çok detaylı görülebilir ve bu yapıların hastalıkları erken dönemde tanınabilir.

Akciğer grafisnde görülemeyecek kadar küçük milimetrik boyutta lezyonların tomografi ile detaylı olarak görülmesi mümkündür.  Hemen hemen tüm akciğer hastalıklarının teşhisinde ve bazen tedavisinin takibinde bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Ayrıca akciğer kanseri riski yüksek olan bireylerde,  erken tanı için yıllık bilgisayarlı tomografi çekilmesinin yararı olduğunu bildiren bilimsel çalışmalar yayınlanmıştır.  

 

PET ve PET-Tomografi:

PET (Positron Emisyon Tomografisi): Anatomik yapılan metabolik özelliklerinin görüntülenmesi amacıyla kullanılır. Kanser hücrelerinin yüksek metabolik aktiviteleri nedeniyle kanser dokusu bu görüntüleme yönteminde normal dokudan farklı renkte görülerek kendini belli eder.

Akciğer kanserli hastalarda kanserin vücuttaki yayılımını, dolayısıyla hastalığın evresini belirlemek amacıyla kullanılır. Ayrıca akciğer nodüllerinin kanser olasılığını ortaya koymak amacıyla tanısal olarak kullanılabilir. Enfeksiyon varlığında yanlış pozitif sonuçlar verebileceği unutulmamalıdır.

 

Solunum Fonksiyon Testleri

Akciğerlerin kapasitesinin değerlendirilmesine yarayan testlerdir. Solunum hastalıklarının tanısında, uygulanan tedavilerin etkinliğinin izlenmesinde, hastalığın seyrinin izlenmesinde, maluliyet değerlendirmesinde, ameliyatlardan önce akciğer kapasitesinin uygunluğunun ölçülmesinde kullanılır.

Test ile akciğerin alabildiği maksimum hava miktarı litre cinsinden ölçülebilir. Ayrıca soluk alma ve verme sırasında hava akımı ölçülerek, havayollarındaki darlıklar belirlenebilir.